вівторок, 23 лютого 2016 р.

Вовк коза та капуста: пошук оптимальної переправи!

Загадка є однією з низки головоломок про переправу, де об'єктом є набір елементів, а переправа через річку залежить від різних обмежень.
У самих ранніх відомих варіантах цієї проблеми, у середньовічному рукописі Propositiones існують три об'єкти: вовк, коза і капуста. Також існують інші варіації головоломки такі, як лисиця, гусак і мішок зерна; лис, курка і хліб; лисиця, гусак і кукурудза; пантера, свиня, і каша. Логіка головоломки, в якій є три об'єкти A, B, C така: що ні А і В, ні B і C не можна залишити разом.
Головоломка була знайдена в фольклорі таких країн, як у Камеруні, Кабо-Верде, Данії, Ефіопії, Гані, Італії, Росії, Румунії, Шотландії, Судані, Уганді, Замбії і Зімбабве. Подумайте над цією задачею і ви.
З одного берега на іншій треба перевезти вовка, козу і капусту. Одночасно не можна ні перевозити, ні залишати разом на березі вовка і козу, козу і капусту. Можна перевозити тільки вовка з капустою чи ж кожного «пасажира» окремо. Можна робити скількох завгодно рейсів. Як перевезти вовка, козу і капусту, щоб усе пройшло вдало?
Навіть якщо задача вам знайома, не поспішайте читати відповідь, спробуйте, немов уперше, пошукати оптимальний маршрут.