неділя, 28 лютого 2016 р.

Математика в професіях. У яких професіях потрібна математика?

Мене часто запитують мої учні: «Навіщо нам математика?» Так от, на перший погляд вона здається абсолютно абстрактною, за винятком елементарних операцій, а деякі теми, взагалі, маловживаними в реальному житті. Дивно, але математика в професіях зустрічається досить часто. У професіях, в яких вона використовується, важлива точність і розрахунок. За допомогою математики можна вивести правила, за якими відбуваються обмінні процеси в нашому організмі, описати скорочення м'язів і багато, багато іншого. Також вона завжди спрямована на якийсь результат або ж на доказ того, що результату добитися неможливо.
Математика в технічних професіях
Це найбільш близька до математики область. Інженери з'єднують у своїй діяльності теоретичний і емпіричний досвід, напрацьований роками. Маючи ясний розум і наукову базу, вони створюють все нові і нові елементи нашої сучасності, починаючи від універсальних побутових пристроїв і закінчуючи космічними кораблями. На їхніх плечах розрахунок, планування і зведення будівель, доріг, мостів і так далі. Всі проекти до практичної реалізації являють собою нескінченні викладки і розрахунки, виконані із застосуванням спеціальних формул, що описують ті чи інші характеристики матеріалів в окремо взятих умовах. Також застосовуються і закони фізики, без яких нікуди. Всі вони знову ж розписані у вигляді математичних виразів.
Математика в професії автомеханіка
На перший погляд здається дивним, але тим не менш без математики автомеханікові не обійтися, оскільки до переліку його обов'язків входять наступні пункти:
o     ведення автомобільних фар. Для коректного функціонування дзеркала фар повинні відбивати промені паралельним пучком;
o     виготовлення правильних шестерень: без базових знань в галузі геометрії не обійтися;
o     коректний підбір поршнів до циліндрів (для цього необхідно коректно обчислити зазор між ними);
o     складання таблиці, в якій вказується максимально допустимий знос елементів двигуна.
Природно, на цьому обов'язки автомеханіка, пов'язані з математикою, не закінчуються. Тема настільки глибока, що їй можна присвятити окрему статтю, розглядаючи кожен індивідуальний випадок окремо.
Математика в професії кухаря
Не варто недооцінювати цю професію. Кухар - це не просто людина, яка може швидко зробити суші або пельмені (залежно від запиту). Він творець, здатний з купки найпростіших продуктів створити шедевр, при цьому врахувавши всі похибки і характер зміни їжі в процесі термообробки. Отже, деякі з його обов'язків:
o     Калькуляція страви. Простіше кажучи, розписаний до грама рецепт. Звичний метод "на око" в подібних випадках не діє: всі позиції задокументовані і завірені. Це необхідно для ведення фінансової частини точки громадського харчування.
o     Облік втрати ваги продуктів в процесі обробки. Наприклад, 250 грам яловичини і 250 грам готового стейка - це різні речі, так як при обсмажуванні м'ясо втрачає відсоток ваги. Причому залежно від вологості продукту і терміну / виду термообробки втрата ваги змінюється. Таким чином, математика в професії кухаря грає першу скрипку нарівні з практичними вміннями.
o     Підрахунок продуктів і порцій, необхідних для банкету, в залежності від того, яка кількість гостей планується. Дане число має включати в себе всі ризики і похибки, щоб посередині заходу не виникло неприємних сюрпризів.
Математика в професії архітектора
За великим рахунком, архітектор - це той же інженер, який працює виключно з проектами будівель та інших нерухомих об'єктів. Основне завдання архітектора - максимально повний контроль будівельних робіт. Також він створює план зведення і вносить до нього коригування по ходу дії в залежності від потреб. Вся документація, що ведеться в процесі будівництва, включає в себе математичні викладки, які описують не тільки бажаний результат, але й характеристики застосовуваних матеріалів. Крім математики архітектори оперують такими науками, як хімія, фізика, мінералогія, геологія.
Математика в професії музиканта
Дивно, але факт: математика в професіях музикантів грає першу скрипку. Звук - явище природи. Значить, він ідеально описується математикою. Гармонійна мелодія неможлива без законів цифр. Акорди та інші елементи базуються на математичних формулах. Також ця наука потрібна і для того, щоб створювати "правильні" музичні інструменти - тобто ті, що в готовому вигляді зможуть видавати потрібні, чисті звуки.
Математика в професії синоптика, штурмана, аналітика
перейти на сторінку завантажень
Переймаючись питанням, яку роль відіграє математика в моєї майбутньої професії, юні уми повинні розуміти, що вона буде скрізь, куди б вони не ступили. Самостійно або ж в симбіозі з іншими науками вона утворює фундамент для нових звершень.